środa, 9 lutego 2011

Molinezja Czarna

łac. Poecilia latipinna
Czarna ryba żyworodna. Łatwa w rozrodzie, źle jednak znosząca niskie temperatury. Bardzo aktywna, żywiąca się dużą ilością pokarmu roślinnego. Mają zwykle kwadratową płetwę grzbietową, ale w tzw. mutacji "księżycowej" podstawa płetwy jest znacznie krótsza od jej wysokości. Dymorfizm płciowy: u samców widoczne gonopodium, samice są większe od samców.
 Pochodzenie
Karolina Północna i Południowa, Wirginia, Floryda, Teksas i meksykańska część Atlantyku
Rozmiary
Samice do 8 cm a samce do 6. W naturze większe.

Odżywianie
Chętnie poluje na żywe larwy komarów, ochotka, wodzień , mniejsze żywe dafnie, również na narybek. Mrożone serce wołowe, mrożona ochotka i mrożony wodzień. Pokarmy płatkowe roślinne i suszone dafnie. Można również podawać zmrożone i posiekane dżdżownice. Niezbędny dostęp do pokarmu roślinnego (patrz: spirulina, mrożony szpinak), rybka zjada chętnie glony oczyszczając akwarium. 
 Warunki hodowlane
Akwarium z częścią zarośniętą i częścią do pływania. Temperatura 20 do 25ºC, skala pH 7,2 do 7,7
 Rozmnażanie
Molinezja może urodzić około 300 młodych. Narybek bardzo szybko rośnie i nie jest trudny w wychowaniu. Aby inne ryby nie zjadły młodych trzeba samice tuż przed porodem włożyć do kotnika lub do osobnego akwarium. Ciążę rozpoznaje się po dużym brzuchu. Małe można karmić tak ja ryby dorosłe, ale karmę trzeba odpowiednio rozdrobnić. Można także dawać młodym specjalną karmę dla młodego narybku, dostępną w sklepach zoologicznych. Narybek po urodzeniu ma zaledwie 0,5cm. Niemal po tygodniu ma on już 1 cm. Gdy młode będą mieć 2 cm, można je już wpuścić do zwykłego akwarium. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz