środa, 9 marca 2011

Danio lamparci

łac. Danio Frankei
Smukła i zwinna ryba ławicowa o żywiołowym charakterze i pięknym ubarwieniu. Ciało rybki jest srebrzystozłote, grzbiet oliwkowy, na bokach ciała i płetwie ogonowej są ciemne i nieregularne plamki. Samiec jest smuklejszy, a samica szczególnie w czasie tarła pełniejsza. Danio lamparci jest zwykle polecany początkującym akwarystom, gdyż jego hodowla jest stosunkowo łatwa.
Pochodzenie
Azja południowo- wschodnia
Rozmiary
Do 5 cm
Odżywianie
 Zjada zwyczajne pokarmy, pływające w toni, lecz jego przysmakami są: rureczniki, rozwielitki, sałata, pokarm w płatkach
Warunki hodowlane
Danio lamparci jest zwykle polecany początkującym akwarystom, gdyż jego hodowla jest stosunkowo łatwa. Optimum termiczne wynosi 18 do 25 °C, twardość wody powinna wynosić od 5 do 25 °n.

Rozmnażanie
Ryba jajorodna. Osobników przeznaczonych do rozrodu nie należy odławiać siatką, ze względu na ich zwiększoną delikatność.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz