Panuje obecnie opinia, że jest najwspanialszym ze zwinników. Jednak, żeby wyglądał on jak najlepiej musi mieć zapewnione odpowiednie warunki akwariowe, inaczej jego pomarańczowa pręga stanie się blado-bura. Posiada on ciało szarozielone, grzbiet nieco smuklejszy, brzuch o odcieniu lekko srebrnym. Od podstawy płetewki ogonowej do oczka ciągnie się błyszczący, czerwony pas. Płetwy przeźroczyste, jednak końce płetwy odbytowej, grzbietowej i brzusznej są jednak białe. Samce są smuklejsze od samic. Są hodowane na masową skalę na farmach ryb akwariowych. Większość dostępnych ryb pochodzi z hodowli, dlatego są przystosowane do przeciętnych warunków panujących w domowym akwarium.
Gatunek chętnie zamieszkuje akwaria towarzyskie i pływa w ławicy z przedstawicielami swojego gatunku. Większość czasu spędza w środkowej górnej części akwarium. Najlepiej prezentuje się w gromadzie liczącej co najmniej 10 sztuk. Jest spokojny, ale niestety często bywa ofiarą agresywnych ryb.
Pochodzenie
Gujana
Rozmiary
Do 4 cm
Odżywianie
Zjada większość pokarmów z uwzględnieniem drobnego żywego. Preferują trzy lub dwa mniejsze karmienia dziennie, niż jedno bardzo obfite. Szczególnie duże znaczenie ma to w przypadku jeśli chcemy rozmnożyć ten gatunek.
Warunki hodowlane
Temperatura 22 do 28 C. Zwinnik jest gatunkiem stadnym, który potrzebuje wolnej przestrzeni do pływania oraz miejsc porośniętych roślinami. Nie należy hodować mniej niż 4 osobników. Najlepszym środowiskiem będzie dla niego miękka, lekko kwaśna woda, aczkolwiek toleruje niewielkie odstępstwa od tych parametrów. Po dodaniu do wody garbników uwydatni się kolor zwinników. Można taki efekt uzyskać dzięki umieszczeniu w akwarium korzenia lub zastosować wkład torfowy.
Rozmnażanie
Rozrzuca ikrę. Należy utrzymać w czasie tarła temperaturę 28 C, wodę miękką i kwaśną z dodatkiem garbników. Tarło może odbywać się zarówno w ławicy jak i parami. Samców przeznaczonych do rozrodu w żadnym wypadku nie przenosimy przy pomocy siatki. Wylęg trwa ok. jednego dnia. Ikra jest wrażliwa na zanieczyszczenia chemiczne, grzyby, bakterie i pierwotniaki. Narybkowi regularnie podajemy małe porcje drobnych żywych pokarmów. W trakcie wychowu narybku istotną rolę odgrywa okresowe i regularne odświeżanie części wody, ponieważ są one wrażliwe na nadmiar związków azotowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz