wtorek, 7 czerwca 2011

Złota rybka

łac. Carassius auratus
Jeśli tylko pomyślimy o akwarystyce, na myśl od razu przychodzi nam złota rybka, krążą wokół niej różne legendy, jak ta, mówięca, że każda złota rybka spełnia 3 różne życzenia. Prawda jest jednak nieco mniej finezyjna: złota rybka została wyhodowana w Chinach, jako ryba do stawów, nieco bardziej wytrzymały odpowiednik karpia Koi.
Pochodzenie
Wody Tonkiniu, Chin, Korei oraz Japonii.
Rozmiary
Do 16 cm.
Odżywianie
 Żywią się pokarmem żywym, mrożonym i suchym. Dietę uzupełniajmy pokarmem roślinnym.
 Warunki hodowlane
Welon nie wytrzymuje niskich temperatur. Dlatego nie należy hodować w zbiornikach poza domem. Skład chemiczny wody nie jest bardzo istotny. Wymagają dużego akwarium ze względu na swoje rozmiary. Preferuje wodę miękką do twardej (6-18 n) o pH ok. 7. Podłoże zbiornika możemy pokryć korzeniami wierzby lub gałązkami jodły. Zbiornik powinien być możliwie gęsto obsadzony roślinami. Na powierzchni bardzo dobrze jest umieścić pływające rośliny z silnie rozwiniętym systemem korzeniowym. Nie należy hodować z gatunkami wykazującymi tendencje do obgryzania płetw. Temperatura latem: 20-24 C. zimą: 15-18 C.
Rozmnażanie
Do tarła dobieramy 2 samce i 1 jedną samice. Do tarła najchętniej przystępują na wiosnę po okresowym obniżeniu temperatury. Samica może złożyć od 500 do 2000 jaj. Młode wylęgają się po około 3 dniach w temperaturze 25 C. Młode początkowo karmimy larwami solowca i specjalnymi pokarmami sztucznymi. Później podawajmy plankton, siekane rureczniki oraz pokarm płatkowy i granulowany. Zawodowi akwaryści często przeprowadzają sztuczne tarło. Takiego rodzaju tarło jest bardzo wydajne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz