wtorek, 7 czerwca 2011

Szczupieńczyk karłowaty

łac. Aplocheilus annulatus
W zależności od miejsca pochodzenia szczupieńczyki są różnorako ubarwione i mają ciekawe prążki na ciele. Szczególnie kolorowe są samce, ich płetewki są barwne, a ogonowa wydłuża się w klapkowaty wyrostek, zaś samice mają płetwy przezroczyste, przezroczyste i bardziej zaokrąglone.
Pochodzenie
Jest mieszkańcem zachodniej Afryki: Gwinei, Sierra Leone i Liberii.
Rozmiary
Szczupieńczyk karłowaty osiąga długość od 3 do 4,5 cm.
Odżywianie
Jako że jest drapieżnikiem, preferuje pokarmy żywe, ignoruje pokarmy przetworzone.
Warunki hodowlane
Jest on delikatną i małą rybką, która jednak nie nadaje się do akwarium zbiorowego ze względu na swoją drapieżną naturę. Jeśli będzie hodowany z przedstawicielami swojego gatunku, tylko wtedy będziemy mogli podziwiać jego cudowne, barwne ciało. Rybki te dobrze się czują nawet w małych zbiornikach obsadzonych roślinnością. Woda powinna być miękka i lekko kwaśna. Lubi niezbyt jaskrawe oświetlenie. Preferuje temperatury z zakresu 23-26 C.
Rozmnażanie
Tarło odbywa się w grupie. W zbiorniku 50 litrowym umieszczamy około 20 ryb, z większą przewagą samic niż samców. Powierzchnia wody powinna być pokryta roślinami. Tarło tego gatunku jest bardzo ciekawe, ponieważ ryby trą się pływając w kółko jedna za drugą. Ikra jest składana wśród roślin i korzeni i utrzymuje się na cieniutkich wyrostkach. Larwy zaczynają się pojawiać po około 14 dniach. Są one prawie niewidoczne, można je jedynie zauważyć przy styku lustra wody ze szkłem dzięki połyskującej plamce na szczycie głowy. Larwy należy odławiać regularnie. Są one bardzo drobne, ale mają stosunkowo duże pyszczki, dzięki którym po rozpoczęciu samodzielnego pływania mogą jeść świeżo wyklute larwy solowca.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz