łac. Nothobranchius rachovi
Została ona sprowadzona do Europy w 1925 roku z wód afrykańskich sawann. Na tym obszarze występują płytkie i całkowicie wysychające zbiorniki wodne. Samce są pięknie ubarwione, a samice są szarawo-brązowe.
Pochodzenie
Gatunek ten żyje w okolicach miasta Beria w Mozambiku oraz na terytorium Narodowego Parku Krugera w RPA.
Rozmiary
Samce dorastają do 7 cm, a samice są nieco mniejsze.
Odżywianie
Zjada tylko pokarm żywy, najlepsze dla niej są larwy komarów.
Warunki hodowlane
Temperatura wody powinna wynosić 21-25 C. Powinno się ją trzymać w akwarium z dużą ilością roślin nieukorzenionych, z miękkim dnem (torf) i tylko razem z pokrewnymi gatunkami.
Rozmnażanie
Zagrzebka Rachowa trze się w grupach (1 samiec na 3-4 samice). Jaja składane są w torfie, który musi być uprzednio wypłukany i wygotowany przez 5-10 min. Tarło trwa 4 tygodnie. Po tym okresie torf odsącza się i delikatnie wygniata oraz przekłada się do plastikowego woreczka z datą tarła. po 6 tygodniach takiego przechowywania torf zalewa się wodą miękka o temperaturze 25 C. larwy wkrótce po tym zaczynają się wylęgać. Należy im podawać pokarm żywy. Rosną bardzo szybko i po 3-4 tygodniach osiągają dojrzałość płciową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz